marți, 30 iulie 2013

Primul ajutor în obstrucția căilor respiratorii la nou-născuți și la copii. Manevra Heimlich




Manevra Heimlich (compresia manuală a abdomenului superior, sau a toracelui în cazul femeilor însărcinate) este metoda inițială de elecție la pacienții conștienți care s-au înecat.

În cazul adulților conștienți salvatorul stă poziționat în spatele pacientului având brațele amplasate în jurul abdomenului superior. Unul dintre pumni este strâns și plasat la jumătatea distanței dintre ombilic și procesul xifoid. Cealaltă mână apucă pumnul, după care se comprimă ferm către interior și superior prin executarea mișcărilor de tracțiune cu ambele brațe.


La copii mai mari, manevra Heimlich poate fi efectuată în forma prezentată. Însă la copii sub 5 ani, ar trebui aplicată o presiune foarte ușoară, iar salvatorul ar trebui să stea în genunchi lângă copil și nu călare pe acesta.

La sugari (<1an) nu ar trebui să se practice manevra Heimlich, ci aceștia ar trebui ținuți în palmă cu fața în jos, sprijinind capul cu degetele de la o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână se aplică 5 lovituri peste spate.

Apoi se sprijină copilul pe coapsa salvatorului și se efectuază 5 compresiii abdominale. Această secvență de lovituri pe spate și compresii abdominale se repretă până la permeabilizarea căilor aeriene. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu