duminică, 28 iulie 2013

Efectele fumatului pe parcursul sarcinii




Complicații obstetricale:


Chiar și înainte de sarcină, femeile care fumează au o fertilitate mai scăzută față de cele care nu fumează; gradul de scădere al fertilității scăzând o dată cu numărul de țigări fumate pe zi. Fumatul în timpul sarcinii este asociat cu o creștere a frecvenței complicațiilor obstetricale, cum ar fi: avort spontan, sarcină ectopică, naștere înainte de termen, placenta previa, ruptura prematură a membranelor.


Fumatul pe parcursul sarcinii este responsabil de 15% din totalul nașterilor premature și crește rata mortalității perinatele cu 150%.




Dezvoltarea intrauterină a plămânilor fetali:


Probe ventilatorii efectuate nou-născuților au demonstrat o scădere a capacității căilor aerifere la nou-născuții mamelor fumătoare. Acest lucru se explică prin faptul că fumatul pe parcursul sarcinii, determină o scădere în ceea ce privește mișcările respiratorii ale fătului, acestea fiind esențiale în dezvoltarea normală și maturarea plămânilor fetali. 

Orice alterare a mișcărilor respiratorii fetale crește riscul hipoplaziei plămânilor, dar și ai scăderii numărului de alveole pulmonare.




Greutate scăzută la naștere:


Fumatul activ pe parcursul sarcinii determină modificări morfologice la nivelul placentei, acest lucru rezultând în scăderea difuziunii oxigenului de-a lungul placentei, deci o vascularizare mai slabă a nou-născutului. 

Acești factori contribuie la o scădere a greutății, înălțimii dar și a circumferinței capului fetal. Se estimează că fumatul în timpul sarcinii scade greutatea fetală cu 10-15 g/țigară fumată pe zi. Deși unele femei consideră că o greutate mică la naștere este asociată cu o naștere mai ușoară, ele nu sunt conștiente de efectele pe termen lung ale greutăți mici la naștere.


Multe studii au demonstrat legătura dintre greutatea mică la naștere și incidența crescută a bolii coronariene, infarctului miocardic,  hipetensinii, diabetului zaharat de tip II, dezvoltate la maturitate de copil.





Complicații perinatale:


Fumatul este un factor de risc pentru colonizarea maternă cu Streptoccoc de grup B; rata de colonizare fiind de 33% la femeile fumătoare comparativ cu 16% la femeile nefumătoare. Patogenia infecției corioamniosului are la bază infecția cu Strepptococul de tip B. Infecția corioamniosului poate să ducă la avort în al doilea trimestru, abortio placentae, nașteri premature, pneumonie neonatal sau spticemie neonatală.




Distrugi două vieți, dacă fumezi pe parcursul sarcinii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu