După naștere
mama, continuă să-și hrănească copilul prin intermediul laptelui matern –
energie acum sintetizată și stocată în sân. Laptele matern, un beneficiu pentru
copil, mamă și societate, se modifică în timpul lactației pentru a asigura noile
necesități alimentare a copilului. Nu există un substituent artificial care să
asigure o bunăstare egală cu cea asigurată de laptele matern.
Dezvoltarea
umană este cea mai intensă pe parcursul copilăriei. Nou-născutul câstigă
aproximativ 10g/kg/zi în primele 4 săptămâni de la naștere, pentru ca apoi
aceasta să se reducă până la 1g/kg/zi pe parcursul primului an.
Există o
diferență semnificativă între copii alăptați la sân și cei care au fost hrăniți
cu lapte formulă. Cel mai bine evidențiată este între 6 și 20 de săptămâni, când copii hrăniți cu
formula iau în greutate mai mult decât cei care sunt excluziv alăptați. Acest
lucru pare să fie asociat cu faptul că prin alăptare, copilul își relgează
singur de cât lapte are nevoie; în timp ce cei care sunt hrăniți cu biberonul
sunt obligați și în cele din urmă, obișnuiți să termine tot ce au în sticla cu
lapte. Mai târziu acesta poate să fie un factor de risc pentru obezitate în
copilărie.
Lipidele asigură
mai mult de jumătate din caloriile laptelui matern. Cantitatea de lipide din
laptele matern variază de la 30 la 50 g/l. Aceste lipide sunt majoritar lipide
nesaturate deja transformate în acizi grași și glicerol de către lipază, o
enzimă care nu se găsește numai în intestinul copilului ci și în laptele matern
propriu-zis.
Cel mai important aspect în ceea ce privește lipidele din laptele
matern este impactul lor asupra dezvoltării creierului. Rata de dezvoltare este
crescută în ultimul trimestru de sarcină și continuă de-a lungul primului an de
viață. Copii care au primit formulă au în plasmă lipide diferite față de copii
alăptați.
88% din lipidele
materne sunt reprezentate de acizi grași
nesaturați cu lanț lung. Cu toate acestea, conccentrația plasmatică a lipidelor
la femeile care alăptează este scăzută; deci acești acizi grași sunt direct
preluați din depozitele materne. Printre acește acizi polinesaturiați se numără
și acidul docosahexanoic și acidul arahidonic, care au fost associate cu
acuitatea vizuală și abilitatea cognitive a copilului.
Copii alăptați
acumulează acești acizi, mai ales acidul docosahexanoic la nivelul cortexului;
în timp ce copii crescuți cu formulă au un nivel de acid egal cu cel din
naștere. În concluzie, riscul unei deficiențe în dezvoltarea cortexului visual
este pregnant mai mare, la copii crescuți cu formulă.
Pe
parcursul anilor, companiile de lapte formulă au încercat să sintetizele acești
acizi indispensabili pentru dezvoltarea cortexului însă acizi grași umani sunt
din punct de vedere structural, diferiți față de cei din plante sau alte surse
artificiale, ei interacționând între ei într-un matrix special care nu poate fi
duplicat.
Laptele matern
are de asemenea o proporție semnificativă de acid acetic și acizi grași cu lanț
scurt în comparație cu laptele formulă. Aceste elemente împreună cu
monogliceridele acționează împotriva virusilor, bacteriilor și fungilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu